Det skete igen. Som så mange gange før!
“Så du skriver sådan noget med rumskibe og lyssværd og monstre og robotter?”
Nej, det er sq da alt for snævert og fordomsfuldt. Rumskibe og lyssværd kunne lige så godt have været riddere til hest i middelalderen og monstrene kunne have været varulve og vampyrer. For mig er det i øvrigt et fedt, og kombinationen af netop det SciFi og middelalder kan du så finde i “Blade” eller “the Riddick Chronicals”.
Som en der holder af Science Fiction vil jeg meget nødigt se “1984” eller “Farenheit 451” blive blandet sammen med “Starwars” eller “Star Trek”. Jeg vil heller ikke blande “Startrek” og “Starwars” med hinanden, og ingen af dem med hverken “The galactic pot healer” eller “The player of games”. Hver for sig er de glimrende underholdning, meget forskellige på deres egne præmisser og noget er mere dybt end andet.
Det er bare så snævert at se science fiction som noget med monstre og robotter i rummet. Personligt tror jeg at det netop er den helt lette ende af genren, altså SpaceOperas a la Starwars og B-film monstre som Reptilicus (starring Dirch Passer) der har givet genren et dårligt ry! Det er jo så slemt at de store forlag her i Danmark næsten kun vil udgive oversat science fiction, og de små forlag som Klim, Facet og andre, kommer ikke ud til det store publikum. Jeg kan godt lide både de gamle og de nye monster film, men jeg kan da godt forstå at mange synes det er spild af tid. Er der nogen der rent faktisk har set filmen “Attack og the 50 ft woman”?
Samtidig er rigtig meget hård science fiction på TV: Numb3rs, CSI etc. og rigtig mange film i biograferne, hvor selv Information lavede en positiv anmeldelse af “Iron man”. Forleden var der fra TV2ZULU en udsendelse fra ScreamAwards på ComicCon2007 der blev holdt i Californien. Store stjerne blev fløjet ind og modtog med stolthed deres præmie: et kistesøm. Det var ComicCons arrangement. På samme måde som FantastiCon, EuroCon eller en af de andre “con’er”. Fans’ene selv der hædrer deres helte. Det var stort. Det er FanDom der vil noget.
Så er der en lille skare danske science fiction fans, der sidder og higer efter noget skrevet på dansk. Men der er ikke så meget at finde. For i Danmark er det kun de aktive fans der holder dampen oppe. Flemming Rasch, Knud Larn, Carl-Eddy Skovgaard, Janus Andersen, Jeppe Larsen for bare at nævne gangke få. Frivilligt gennemlæser de bunker og atter bunker af manuskripter for at finde de gode som de samler og udgiver i antologier eller magasiner. De laver deres egne forlag for at udbrede noget som er originalt dansk og ikke oversat. Fra fans til fans.
Jeg ved egentlig ikke hvor jeg vil hen med dette, men det er vel lidt om forlag, der hellere vil udgive en biografi af “Stig Tøfting” (nej … se … er han også forfatter) end en ordentlig bog. Og jeg som troede at dem der var interesseret i Stig Tøftings liv faktisk ikke kunne læse. Der kan man bare se hvor mine fordomme har bragt mig.